• Φρούτα VS Καρκίνος
  • 0204
Φρούτα VS Καρκίνος

Παγκόσμια μέρα κατά του Καρκίνου σήμερα. Μια ασθένεια που πλήττει την εποχή που ζούμε. Η επιστήμη όμως συνεχώς εξελίσσεται και έρχονται στο φως όλο και περισσότερες πληροφορίες που βοηθάνε είτε στην αντιμετώπιση είτε στην πρόληψη. Η διατροφή παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη άλλωστε όπως έλεγε ο Ιπποκράτης (4o π.Χ. αιώνα) “ Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου ”. Φυσικά αντικαρκινικά που συναντάμε συχνά στα φρούτα έιναι τα βιοφλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που δρουν κατά του καρκίνου.

Ας δούμεμερικά από τα φρούτα που είναι ενάντια στο καρκίνο.

Μήλα. Από τη λίστα αυτή φυσικά και δεν θα έλειπαν τα μήλα. Τα μήλα, παράλληλα με τα αντιοξειδωτικά τους οφέλη, περιέχουν το φυτοχημικό κουερσετίνη, ένα βιοφλαβονοειδές, για το οποίο μελέτες έδειξαν ότι ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Η πρόσληψη κουερσετίνης από εσπεριδοειδή μπορεί να ελαττώσει μέχρι και 50% το ρυθμό ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Ρόδι. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ).

Καρότα. Διάφορες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η φαλκαρινόλη, ουσία που περιέχεται στα καρότα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, επίσης η β-καροτίνη ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Ανανάς. Ο ανανάς αποτελεί εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και του ενζύμου βρωμελαίνη. Πρόκειται για ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, που μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στήθους.

Βατόμουρα. Όλα τα φρούτα της οικογένειας είναι πλούσια σε ελαγικό οξύ, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Φράουλα. Η βιταμίνη C, η ανθοκυάνη και τα υπόλοιπα βιοφλαβονοειδή που συναντάμε στις φράουλες αποτελούν μια εξαιρετική «ασπίδα» για την καταπολέμηση του καρκίνου και των όγκων. Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας, φαίνεται πως μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Σταφύλια. Τα σταφύλια περιέχουν βιοφλαβονοειδή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μια φυσική φαινόλη που εμποδίζει τη δράση των ενζύμων που διεγείρουν την ανάπτυξη των κυττάρων και «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό.

Λεμόνι. Το λεμόνι καταπολεμά τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων. Τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως. Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.

Ντομάτα. Η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει, αντιοξειδωτικό γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Το λυκοπένιο, εκτός από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που προσφέρει στην ντομάτα, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες συνδέουν την ουσία αυτή με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικά του προστάτη.

Καυτερές πιπεριές: Τα λαχανικά αυτά περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται καψαϊκίνη και έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες, τις νιτροσαμίνες και να βοηθήσει στην αποτροπή εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών είναι μερικά από τα πιο σημαντικά λαχανικά που πρέπει να περιέχει η διατροφή μας. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία δρουν κατά του καρκίνου, ενώ το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι περιέχουν το φυτοχημικό ινδόλη-3-καρβινόλη, το οποίο μπορεί να δράσει κατά του καρκίνου του μαστού, μετατρέποντας ένα οιστρογόνο που προωθεί τον καρκίνο, σε μια πιο προστατευτική για τον οργανισμό μορφή. Το μπρόκολο, επίσης, είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει βοηθητική δράση κατά του καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του εντέρου και του μαστού.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι ειδικοί εκτίμησαν ότι το 30-40% όλων των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και τροφών φυτικής προέλευσης και τη μείωση πρόσληψης πολλών λιπαρών μέσω της διατροφής και δη κορεσμένων.

Απολαύστε τον χυμό σας! Προστατέψτε την υγεία σας!

Πηγές: iatronet, newsbeast, clickatlife, sifnaiko-fos.

Πειτε μας τη γνωμη σαςCancel reply

OK!

Loading images...